מהי המאה המִשְׂחָקִית?

אריק זימרמן הוא מעצב משחקים דיגיטליים שכתב ופרסם ספרים חשובים בתחום כמו The Roles of Play. אריק הקים וניהל את מעבדת המשחקים GameLab בניו-יורק. כיום הוא חוקר את הקשר בין התיאוריה ליישום עיצוב משחקים באוניברסיטת ניו-יורק. זימרמן טבע לראשונה את המונח המאה המשחקית בנייר העמדה שפורסם לראשונה בשנת 2013 בשם: Manifesto for a Ludic Century ובתרגום חופשי לעברית "בשבח המאה המִשְׂחָקִית".

zimmerman (1)
(Eric Zimmerman (www.ericzimmerman.com

זימרמן מציב בפנינו שלושה-עשר היגדים וטיעונים שמוכיחים מדוע המאה ה – 21, היא המאה המִשְׂחָקִית. זוהי התפתחות שניתן להסביר אותה התקדמות במדע חקר האבולוציה, הפסיכולוגיה והקוגניציה, מדעי הלמידה, תקשורת, מדעי החברה, התרבות והטכנולוגיה.

לפניכם שבעה טיעונים מתוך נייד העמדה (תרגום חופשי לעברית, ח.ג):

המשחקים קיימים מקדמת דנן. כמו יצירת מוזיקה, סיפור סיפורים וציור תמונות, לשחק משחקים הוא חלק ממה שמגדיר אותנו כבני אדם, כאנושיים. המשחקים הם אולי המערכת האינטראקטיבית הראשונה שהמין האנושי המציא.

משחקים הם יפים ואינם צריכים שום הצדקה. המשחקים הם צורת ביטוי תרבותי. האסתטיקה והיופי שמיוצגים בהם עומדים בפני עצמם כמו יצירת אומנות. צריך להעריך את האסתטיקה של משחקים ואת הדרך שבהן מערכות דינאמיות ואינטראקטיביות אלה יוצרות יופי ומשמעות. משחקים לא צריכים להיות מוערכים לפי עד כמה הם עוזרים ללמד מישהו מיומנות או עד כמה הם עוזרים להפוך את העולם למקום טוב יותר.

יש לנו צורך בסיסי לשחק משחקים מאז לידתנו. תראו איך התינוק הזה משחק 🙂

במאה המשחקית, אנו חיים בעולם של מערכות מורכבות. במאה המשחקית אנחנו לא מתנהלים באופן פסיבי במערכות שבהן אנו חיים. עלינו ללמוד להיות מעצבים. האוריינות המשחקית יכולה לעזור לנו להכיר ולהבין איך מערכות מורכבות בנויות ועובדות ואיך נוכל לשפר אותן.

במאה המשחקית, המידע מיוצג לנו באופן משחקי (במובן פלייפול – PLAYFUL).  המידע ממושחק חוויות משחקיות הולכות ומחליפות את המידע הליניארי. התקשורת והתרבות במאה המשחקית הולכת ונהיית מערכתית יותר ויותר, מודולרית יותר, מותאמת אישית יותר, ושיתופית יותר. מדיום המשחקים מגלם בתוכו את כל המאפיינים הללו באופן מאד ישיר.
אנשים יבלו יותר זמן פנוי בצריכת אומנות ובידור דרך משחקים, או דרך חוויות משחקיות.

מאז פרסום נייר העמדה עברו שלוש שנים שבמהלכן זכינו לראות בהולדתו של ענף בידור חדש ה – eSports ספורט אלקרוני

אתר טוויצ' נרכש על ידי חברת אמזון בסכום של 950 מיליון דולאר. למה חברת אמזון השקיעה באתר שבו אפשר לצפות בגיימרים משחקים במשחקי מחשב? אחוזי הרייטינג מדהימים! על פי נתוני חברת נילסן (ראו בתמונה) מדובר במגמה שנמצאת בעליה מתמדת. עוד ועוד גיימרים מצטרפים לאתר. מסתבר שגיימרים אוהבים מאד לצפות בערוצי גיימינג של שחקנים אחרים. הם נהנים מזה וגם לומדים מזה. אנחנו לומדים מצפיה באחרים. בשפה המקצועית קוראים לזה ויקריוס לרנינג (Vicarious Learning באנגלית).

twitch view alltimes chart
Nilsen Twitch viewers all times httptwitchappscom מקור

הצפיה בערוצי הגיימינג באינטרנט עולה בקצב של 122% בשנה ועברה את אחוזי הצפיה בערוצי הטלוויזיה בכבלים המובילים בארה"ב CNN ו MYV גם יחד.

2015-eSport trend twitch
מקור KPCB 2014

חברת גוגל לא נשארה אדישה למהלך של אמזון המתחרה והשיקה בתגובה את יוטיוב גיימינג. אבל רשתות הטלוויזיה והמדיה המסורתית לא יודעות איך לאכול את זה. הסטאנד-אפ של מנחה תוכנית האירוח ג'ימי קימל מראה עד כמה הם לא מבנים את הנושא. הסערה ברשת שנוצרה בעקבות סטאנד-אפ ראוי לפוסט נפרד על תרבות הגיימינג וחדירתה למיין- סטרים.

האוריינות משחקית יכולה לסייע בפתרון בעיות גדולות של האנושות. על כך תוכלו לקרא עוד בפוסט אישה אוצר

במאה המשחקית כל אחד הופך למעצב משחקים, ליוצר חוויות משחקיות.

גרסה מעודכנת של נייר העמדה פורסמה לאחרונה בספר העולם המשחקי – גישות, סוגיות ואפליקציות בעריכת סבסטיאן דטרדינג וסטפן ואלצ' בהוצאת MIT Press.
gameful world book 2015

בעקבות פניה של משרד החינוך, פיתחתי עבור תלמידי חטיבות הביניים והתיכונים בישראל את סדרת הרשת משחקים לעתיד. במסגרת הסדרת הרצאתי באולפן על עולם הגיימינג, טכנולוגיות מציאות מדומה/ רבודה, על פיתוח משחקים וגם על משחוק העתיד.  בעשר התוכניות שצילמנו באולפן, שמחתי לארח גיימרים-סטרימרים מובילים, מפתחי משחקים צעירים ומבוגרים. חלקם סטודנטים שלי בהווה ובעבר. Game-On! משחוק העתיד – צפו:

צה לדעת עוד? המרכז הישראלי של איגוד חוקרי משחקים דיגיטליים העולמיקישור

מקורות:

1. אקדמיה ברשת [אקדמיה ברשת]. (2017, 22 בפברואר). משחוק העתיד עם ד"ר חנן גזית. [קובץ וידאו]. אוחזר מתוך https://youtu.be/yVZ5iwWZCbI

2. גזית, ח׳. (בהכנה, שם זמני). משחוק העתיד GamefulHeroes. לינק לבלוג-ספר:
https://gamefulheroes.co.il

3. גזית, ח' (2019, 30 בינואר). להיות אסטרונאוט: גיימינג וטכנולוגיות מציאות מדומה לשם למידה. [הודעה בבלוג]. אוחזר מתוך משחוק העתיד GamefulHeroes. לינק: https://www.gamefulheroes.co.il

4. Zimmerman, E. (2015). Manifesto for a ludic century. In: (Walz, S. P., & Deterding, S., (Eds). The Gameful World: Approaches, Issues, Applications, pp. 19-22. MIT Press.

2023 © juloot ד''ר אלחנן גזית כל הזכויות שמורות. אין להעתיק, לשכפל או להשתמש בחומרים מאתר זה ללא קבלת אישור מראש ובכתב. | תנאי שימוש ותקנון | מדיניות פרטיות | גילוי נאות | Start Play your Life™ and logo are registered trademarks of juloot. All other trade marks are the property of their respective owners.