אגלה לכם סוד קטן, אני יכול לגמור לקרא ספר עב-כרס באנגלית תוך כמה שעות, למרות שאנגלית איננה שפת האם שלי. חלק ממיומנות הזו אני יכול לזקוף לזכות המורה הנפלאה שלי לאנגלית בתיכון, שלימדה אותנו את הבסיס ויסודות השפה, אבל יש עוד גורם ששותף להצלחה שלי.

כשהייתי בכיתה י׳ נסעתי לביקור משפחתי בארצות הברית. זו הייתה פעם הראשונה שהייתי צריך לדבר אנגלית ולהסתדר על אמת ״בשטח״, עם האנשים ברחוב, המוכרת בחנות, עם הקופאי בקולנוע ועם כל האנשים שפגשתי בדרך. ממרחק השנים שחלפו אני יכול רק להודות לאירגון המורים שפתח בשביתה בתיזמון מופלא ובכך האריך את החופשה שלי במספר שבועות. כשחזרתי לתיכון, זה היה כאילו ״נפל לי האסימון״. הכל פשוט זרם בשיעורי האנגלית. קלטתי מהר יותר, הבנתי ויכולתי ליישם את מה שלמדתי. דיברתי באופן שוטף (יחסית לדובר עברית) ועם ביטחון. את השנה סיימתי ברשימת התלמידים המצטיינים באנגלית בכיתה.

כשהגעתי בהמשך לאוניברסיטת הארווארד בבוסטון ועמדתי להתחיל בהרצאתי על עבודת הדוקטורט שלי במושב הטייס: אינטראקציות למידה בטכנולוגיות מציאות מדומה  בפני סגל המרצים והסטודנטים ב א נ ג ל י ת, התרגשתי. נזכרתי באהבה במורה שלי לאנגלית ובטיולי הראשון לארצות הברית.

אני בטוח שבהרבה מאד בתים בארץ מתגלגל המשפט הזה בצהרים: ״נו, בוא כבר לאכול!״. הורים רבים מתוסכלים מילדיהם שאינם מגיבים גם למשפט העוקב:

״כמה פעמים אנחנו צריכים לקרא לך לבוא לשולחן?!! האוכל מתקרר!!״

ותולים את ה״אשם״ בכל האנרגיות השליליות שרצות בבית במחשב. ליתר דיוק, במשחקים  הדיגיטליים שבהם משחקים הילדים (וגם מבוגרים במקרה של זוגות נשואים). גיבורי המישחוק.

מה למדתי על כישורי שיתופי פעולה ולמידה מחקר גיימרים?

הרבה מאד הורים לא יודעים מה הילדים שלהם עושים מאחורי הדלת הסגורה בחדר. באיזה משחק וידאו הם משחקים? ידעתם שרוב המשחקים כיום הם מסוג משחקי רשת מרובי משתתפים?

במשחקים מסוג זה משחקים ביחד באותו הזמן בכדי לנצח, כמו שבמשחק כדורסל יש חמישיית שחקנים על המגרש. בזירת המשחקים שבה משחק הילד שלכם יש עמיתים לקבוצה, שצריכים שהוא ״ימסור להם את הכדור״, יבצע פעולות ויקבל החלטות מסונכרנות איתם עכשיו בכדי לעבור עוד שלב ולהתקדם במשחק עד לניצחון.

למה שהם ירצו לבוא לאכול ע כ ש י ו! בגלל שקראתם להם? ברור שלא. זה כמו שאמא של לברון ג׳יימס תקרא לו ממושבה באולם קוויקן לואנס של קליבלנד קאבלירס: ״ג׳יימס, בוא לאכול, המרק מתקרר״. ברור שהוא יעזוב הכל, בו ברגע, נכון ?-)

אני מזמין אתכם לעשות סוויטש בראש בכדי לשנות את כל האווירה וההתנהלות בבית. תבינו, הילדים שלכם נמצאים ב״שטח״, בזירת המשחקים, כמו שאני טיילתי בארצות הברית. הם  מטיילים, חוקרים, מגלים דברים חדשים ועל הדרך גם לומדים אנגלית עם עמיתיהם למשחק.

מחקר חדש על גיימרים מצא שילדים ונערים צעירים תופסים באופן חיובי את סביבות משחקי התפקידים מרובי משתתפים MMORPG שבהם הם משחקים, כתורמות ללמידת שפה שניה (אנגלית). עוד נמצא שהאינטראקציות בין השחקנים בסביבות אלה תורם ללמידה משמעותית ורכישת מיומנויות דיבור וכתיבה. למידת השפה מתבצעת באופן לא פורמלי מתוך ההנאה של השחקנים מעצם המשחק ופחות מהצורך שלהם ללמוד שפה שניה. הלמידה מתרחשת באופן ספונטני ״בשטח״ ואיננה ״נכונה״ כמו הלמידה בבית הספר. עוד נמצא כי גיימרים צעירים מפתחים גם כישורים חברתיים עם עמיתיהם מארצות שונות באמצעות אמצעי התקשורת השונים שמתאפשרות במשחק.

אותי זה לא הפתיע. ממצאים האלה מחזקים מחקרים קודמים שהראו שבניגוד לדעה הרווחת, גיימרים אינם מנותקים ולא סובלים מבידוד חברתי. ההיפך הוא הנכון. מרבית הגיימרים הם בעלי כישורים חברתיים גבוהים. לדעתי, משחקים דיגיטליים מרובי-משתתפים הם מכונות חברתיות שעונים באופן אופטימלי על הצורך הפנימי שלנו בחיברות. באנגלית זה נשמע יותר טוב.

Video Games are Massive Social Engines

Elhanan Gazit, Ph.D.

 

כישורי שיתוף פעולה להשגת מטרות ויעדים משותפים, הם חלק מסודות להצלחה של דור הגיימינג. הם חשובים מאד להצלחתנו במערכות יחסים, במקום העבודה וגם בעסקים. לאנשים המצליחים ביותר בעולם יש את הכישורים הללו. לכן כדאי שתהיו מודעים לכך ותפתחו אותם ככלי עזר בהעצמה אישית ומקצועית. בית הספר הוא לא החיים, לכן אני ממליץ לכם להתחיל ולפתח כישורים אלה אצל ילדכם.

7 טיפים עבור הורים לילדים שאוהבים גיימינג

🏆 זמנו לילדים שלכם אפשרויות משחק עם ילדים אחרים, לאוו דווקא מול מסך המחשב. זה יכול להיות חברות בתנועת נוער, פעילות התנדבותית. כל דבר שתורם להם לצבור ניסיון בקבלת החלטות ושיתופי פעולה בצוות.
🏆 בבית, במקום לריב, שבו יחד עם ילדכם וסכמו עימם על לוחות זמנים שבהם הם נמצאים בזירת המשחקים. הקפידו על לוח הזמנים הזה ותגמלו את הילדים על ביצועם בפועל.
🏆 הפגינו נוכחות בזירת המשחקים, גם אם זה אומר להכנס לחדר של הילד. תנו לו את המקום לשתף אתכם בחוויות שלו מהמשחקים. מניסיוני האישי, הכלה של הדברים יכולה לתרום המון ליחסים שלכם עם ילדכם.
🏆 עקבו וראו באיזה משחקים הילדים שלכם משחקים. משחקי רשת מרובי משתתפים MMORPG כמו מיינקראפט,ליג-אוף-לג'נד מומלצים.
🏆 במקום להשקיע אנרגיה בויכוחים עקרים, שוחחו עם הילדים שלכם בנעימות, כי "דברי חכמים בנחת נשמעים". שתפו אותם בחשיבות תיכנון הזמן ומשמעותו לחיים מאושרים ומספקים.
🏆 למדו את הילדים לקחת אחריות על ניהול הזמן שלהם. יש להם אפליקציות שעוני עצר בסמארטפון, שיוכלו להתריע על התיזמון הנכון.
🏆 למדו אותם שמותר וחשוב לעיתים להגיד את המילה ״לא״ לחברים. למילה "לא" יש כוח כשדוחקים בך להכנס לזירת המשחקים.
🏆 הכי חשוב, טיפ מספר 8: הראו דוגמה אישית ופעלו באסרטיביות כשצריך. עודדו אותם ועמדו לצידם ברגע שהם יפעלו נכון וידחו בנימוס ובאסרטיביות את הזמנת חבריהם לשחק ע כ ש י ו!



תראו שזה ישתלם במיוחד עם יש להם מבחן במתמטיקה מחר:)

בונוס: ידעתם ש…?

שיא גיניס של מספר המשתתפים הגדול ביותר באירוע של משחק דיגיטלי יחיד נשבר בחודש שעבר. MINECON 2015 שהתקיים בלונדון משך אליו 10,000 מבקרים ושחקני המשחק מיינקראפט מכל העולם.

איך אתם כהורים מתמודדים? שתפו בתגובה


ד"ר אלחנן גזית מרצה, יועץ וחוקר גיימינג, מטאוורס וחדשנות דיגיטלית. מומחה להתנהגות משתמשים ולמידה בסביבות מציאות מדומה ומשחקים. יוצר ומגיש את הפודקאסט 'גיימינג בראש' ומנהל קהילה בינלאומית MetaYeda.

ד"ר אלחנן גזית - גיימינג בראש

להזמנת הרצאה (גם מקוונת בזום:) | לקביעת פגישת ייעוץ | הרשמו לערוץ יוטיוב | האזינו לפודקאסט גיימינג בראש בכל זמן ובכל אפליקציית הסכתים שתבחרו | גילוי נאות | פייסבוק | אהבתם את הפוסט? הרשמו לניוזלטר MetaYeda


חזרה לתוכן העניינים

מקורות:

Chen, D. (2015). Gamer perception of language learning and L2 interaction in MMORPGs.

Gazit, E. (2010). A window on digital games interactions in home settings. In: Ferdig, R. E (Ed.) Handbook of Research on Effective Electronic Gaming in Education, Vol 1, (pp.127-145). IGI Global Press.

Gazit, E. (2005). The gain and pain in taking the pilot seat: Learning interactions in virtual reality environments. An unpublished Dissertation for the Degree of “Doctor of Philosophy”. The School of Education, Tel-Aviv University, Israel. (Hebrew).

תגובה אחת

  1. היי חנן. אהבתי. קצר, לעניין ומחכים. אין ספק שיישום עצותיך יכול להקטין חיכוכים בין ההורים לילדים.

2023 © juloot ד''ר אלחנן גזית כל הזכויות שמורות. אין להעתיק, לשכפל או להשתמש בחומרים מאתר זה ללא קבלת אישור מראש ובכתב. | תנאי שימוש ותקנון | מדיניות פרטיות | גילוי נאות | Start Play your Life™ and logo are registered trademarks of juloot. All other trade marks are the property of their respective owners.