למה ילדים ומבוגרים כאחד אוהבים משחקי וידאו? איך המשחקים משפיעים על המוח שלנו, על כל תחומי חיינו? מה משחקי וידאו מייצגים? באיזה אופנים הם מעצבים ומשפיעים על החברה, התקשורת והתרבות?

אלו הן מקצת מהשאלות שבהן עוסק תחום הלודולוגיה 'חקר האדם המשחק' וחקר משחקים דיגיטליים.

מה זה לודולוגיה?

אחד מראשוני חוקרי המשחקים הראשונים בעידן המודרני הוא יוהן הויזינגה (Johan Huizinga), פרופ' להיסטוריה ותרבות. ספרו האדם המשחק (בלטינית HOMO LUDENS) יצא לאור לראשונה בשנת 1944 בשפה הגרמנית ותורגם לשפות רבות. על מושג משחק במובן PLAY כאן

את הביטוי לודולוגיה (Ludology)לודו – האדם המשחק, לוגיה – תורה וביחד תורת האדם המשחק (בלטינית) הגה לראשונה החוקר גוסטבו פרסקה בשנת 1999. לודולוגיה, משחקולוגיה בעברית, עוסקת בחקר האדם המשחק במובן הרחב של המילה ובאופן ספציפי בחקר משחקים הדיגיטליים VIDEO GAMES.

 

חקר משחקים דיגיטליים (Video Games Studies) היא דיסיפלינה מדעית בינתחומית חדשה יחסית. הדיסיפלינה כוללת את משחקי הוידאו, השחקנים שמשחקים בהם, קהילות הגיימרים והאוהדים שמתפתחות סביבם כולל תחום הספורט האלקטרוני, וחקר השפעתם של משחקי הוידאו על החברה ועל התרבות.

איגוד חוקרי משחקים דיגיטליים הבינלאומי DiGRA – Digital Games Research Association נוסד בשנת 2003 . המרכז הישראלי של DiGRA הוקם בשנת 2006. DiGRA Israel בפייסבוק

משחקים דיגיטליים שמכונים לעיתים גם בשם משחקי מחשב, או לחילופין משחקי וידאו, הם כל סוגי המשחקים שנבנים ומפותחים באמצעים ממוחשבים מאז הופעת משחק הוידאו המסחרי הראשון פונג בשנת 1972. אלו משחקי המחשב, קונסולות משחקים ייעודיות, משחקי סלולר, משחקי משחקי מציאות מדומה, משחקי מציאות רבודה מועצמת, משחקים חוצי פלטפורמות וענף ספורט המשחקים הדיגיטליים eSport .

בגיימינג הכוונה היא לפעולת המשחק PLAYER'S ACT של השחקנים במשחקי הוידאו.

חשוב להבהיר ולהבחין בין לודולוגיה לבין תורת המשחקים. תורת המשחקים  היא ענף של מתמטיקה וכלכלה שעוסק בבניה וניתוח של מודלים מתמטיים לתיאור קונפליקטים או שיתוף פעולה של מקבלי החלטות.

ארבע הגישות בחקר משחקים דגיטליים

ניתן להצביע על ארבע גישות שונות לחקר משחקים דיגיטליים:

ילדים גיימרים

גישת מדעי הרוח והחברה
גישת מדעי הרוח והחברה מתמקדת בשאלה: איך משחקי המחשב משפיעים על השחקנים שמשחקים בהם?
החוקרים בגישה זו משתמשים בכלי מחקר מדיסיפלינות אחרות, כמו סוציולוגיה, פסיכולוגיה, המדעים הקוגניטיביים, מדעי המוח ומדעי הלמידה. בשדה המחקר הבינתחומי הזה תוכלו למצוא חוקרים שבוחנים בתנאי מעבדה איך המשחקים משפיעים על המוח של הגיימר. תוכלו למצא גם חוקרים אתנוגרפים וירטואליים ופסיכולוגים שמשתמשים בכלי תצפית ותיעוד שיטתי, כדי לחקור את השפעת משחקים מרובי-משתתפים המקוונים על הגיימר, על האינטראקציה בין השחקנים וגם על התפתחות תרבות קהילות גיימרים.

minecraftmania
minecraft mania

גישה סמיוטית – חקר משמעות ותרבות
גישת מדע הבלשנות וחקר תרבות מתמקדת בשאלה: איזה משמעויות מבוטאות במדיום המשחקים הדיגיטליים שנתפס כמדיום מורכב שכולל סיפור (נראטיב) וגם חוקים נסתרים. באיזה אופנים משמעויות אלה מעצבות ומשפיעות על החברה ועל התרבות.

Dr.Gazit Games Scholar

גישה יישומית לעיצוב ופיתוח משחקים
גישת מחקר יישומית שמתמקדת בשאלה איך אפשר ליצור משחקים דיגיטליים טובים יותר. גישה זו מכונה GAMES USER RESEARCH או בקיצור GUR . כלי המחקר שמשתמשים את החוקרים כוללים ניתוח התנהגות משתמשים בכלים ממוחשבים וכלי מחקר איכותניים, פרוטוקולים של חקר חוויית המשתמש במשחקים ועוד.

game

גישת מדע הכלכלה ועסקים
גישה זו מתמקדת בשאלה איך משפיעים המשחקים הדיגיטליים על הכלכלה והעולם העסקי? גישה זאת שואבת את כלי המחקר שלה מדיסיפלינות דוגמת כלכלה התנהגותית, מתמטיקה, סטטיסיטיקת BIG DATA מנהל עסקים וחקר טרנדים. נוסף על כך, בגישה זו מנסים ללמוד על איך אפשר לרתום את המשחקים הדיגיטליים ואת חכמת ההמונים של גיימרים לפתרון בעיות גדולות שעומדות בפני האנושות.

חקר המשחקים הדיגיטליים הוא מכוון עתיד. דרך התבוננות שיטתית וביקורתית במשחקים וגם בגיימרים אנו מבקשים להשיג תובנות חדשות וכלים יישומיים כדי לשפר את איכות החיים של הפרט ולקדם את החברה והתרבות.

עבורי, חקר המשחקים דיגיטליים פתח בפני עולם שלם ותובנות לגבי דור הגיימינג, הילדים שנולדו לתוך המדיום הזה וגם לגבי המבוגרים שבוחרים להכנס אליו. בשנת 2023 צפויים להיות בעולם 3 מליארד גיימרים.

מעולם לא היו דבריו של אפלטון רלוונטיים יותר:

אפלטון על משחק

ד"ר אלחנן גזית מרצה, יועץ וחוקר גיימינג וחדשנות דיגיטלית. מומחה להתנהגות משתמשים ולמידה בסביבות מציאות מדומה ומשחקים. עוזר למנהלי חברות הייטק, סטארטאפים והורים לילדים ליישם חשיבה משחקית לצמיחה עסקית ואישית דרך הרצאות, סדנאות ותכנים שהוא יוצר ומפרסם בניוזלטר MetaYeda, בפודקאסט גיימינג בראש וביוטיוב.

ד"ר אלחנן גזית - מרצה, יועץ וחוקר גיימינג וחדשנות דיגיטלית.

להזמנת הרצאה (גם מקוונת בזום:) | לקביעת פגישת ייעוץ | הרשמו לערוץ יוטיוב | האזינו לפודקאסט גיימינג בראש בכל זמן ובכל אפליקציית הסכתים שתבחרו | גילוי נאות | פייסבוק | אהבתם את הפוסט? הרשמו לניוזלטר MetaYeda

2023 © juloot ד''ר אלחנן גזית כל הזכויות שמורות. אין להעתיק, לשכפל או להשתמש בחומרים מאתר זה ללא קבלת אישור מראש ובכתב. | תנאי שימוש ותקנון | מדיניות פרטיות | גילוי נאות | Start Play your Life™ and logo are registered trademarks of juloot. All other trade marks are the property of their respective owners.