מה אפשר ללמוד משיגרו מיאמוטו מעצב משחקי הוידאו האייקונים של נינטנדו?

שיגרו מיאמוטו, שנחשב לאחד מאבות המייסדים של תעשיית הגיימינג. במסגרת עבודתו בחברת נינטנדו הוא עיצב את משחקי הוידאו האייקונים המצליחים "דונקי קונג", "סופר מריו", "זלדה", וגם את קונסולת ה- Wii.

גיימינג בראש 60#
גיימינג בראש ציטוט של שיגורו מיאמוטו הדגול

עקרונות עיצוב המשחקים שפיתח מיאמוטו משמשים עד היום כמצפן בארסנל הכלים של מעצבי משחקים מצליחים. גישתו האומנותית והיצירתית של מיאמוטו לעיצוב חווית מסע השחקן, עברה ואומצה בעולמות עיצוב נוספים דוגמת עיצוב חווית משתמש, גיימיפיקציה, עיצוב אפליקציות ומוצרים. קצת כמו מסעה של ״זלדה” גיבורת סדרת משחקי ההרפתקאות המצליחה שלו.

כל עוד גזרת הבידוד החברתי עלינו, אי אפשר לרוץ בפארק, לשחות בים או לטייל בטבע. כפי שאומר פרופ׳ איתן פרידמן, המגבלות האלה פוגעות בבריאות הפיזית שלנו וחשוב מאד לעשות פעילות גופנית בבית עם מה שיש. 

אני רוצה להאיר על חשיבות ׳העשרה סביבתית׳ לבריאות המוח שלנו. אנחנו יודעים מהמחקר, שכמו אצל בעלי חיים, חשיפה לסביבה משתנה עתירת גירויים ומעוררת שמכונה ׳העשרה סביבתית׳ חשובה נוירופלסטיות של המוח ותפקידו של ההיפוקמפוס.

הנוירו-פלסטיות של המוח

מחקר בקרב גיימרים מצא שמשחק במשך שבועיים במשחקי וידאו תלת מימדי כמו סופר מריו, הביא לשיפור משמעותי בכישורים תפיסתיים קוגניטיביים הקשורים בהיפוקמפוס: במשימת זיכרון זיהוי ואבחנה בפרטים ובמשימת ניווט במבוך תלת-מימדי. ( Clemenson & Staek, 2015; Clemenson st al., 2018).

כל שנה ב 10 במרץ חוגגים את יום מריו העולמי | juloot

מהמחקר אנחנו גם יודעים שגיימרים שמשחקים 15 דקות ביום במשחקי יריות בגוף ראשון First Person Shooter Games כמו גודס אוף בום, באופן קבוע לפחות פעמיים בשבוע, מקטינים את סיכון לחלות באלצהיימר ולחוות ירידה בתפקודי המוח. 

בשורה התחתונה, במצב הבידוד הכפוי עלינו במשבר הקורונה, משחקי וידאו מהסוג הזה, יכולים לספק גירוי משמעותי למוח ולהיפוקמפוס ולהוות תחליף הולם להעשרה סביבתית הטבעית.

כעת בזמן המשבר: האם חל שינוי בדברים שגורמים לנו הנאה? לתחושת הישג? האם בתקופת חוסר הוודאות שבה אנו חיים אלמנט ההפתעה הוא רלוונטי?

התשובה לשאלה זו תלויה במרחבי הפעולה והעולמות שאותם אנחנו בוחנים: עולם הגיימינג או עולם חיי השגרה היומיומית שלנו.

עולם הגיימינג

עולם הגיימינג מהווה כעת תמונת ראי למצב המשברי. על פי דו״ח חברת המחקר סופר דאטה ההוצאות על רכישת משחקי וידאו הסתכמו ב -10.5 מיליארד דולר בחודש אפריל 2020. מדובר בעליה של 17% בהשוואה להכנסות בחודש אפריל בשנה שעברה שעמדו על 8.9 מיליארד דולר. הבידוד החברתי הכפוי שהחל לפני חודשיים השפיע על הרגלי רכישות המשחקים במהלך חודש אפריל ברחבי העולם. הרווחים משנה לשנה צמחו במשחקי מובייל (עלייה של 14%) והן במשחקים במחשבים (עלייה של 12%). צמיחת הקונסולות הייתה משמעותית עוד יותר (עלייה של 42% משנה לשנה), בעיקר בגלל ביצועים חזקים של כותרים קיימים.

אנימל קרוסינג: אופקים חדשים קרדיט: נינטנדו

״אנימל קרוסינג: אופקים חדשים״ של חברת נינטנדו, ״פיינל פנטזי 7״, ״ליגת האגדות״, ומופע הלייב של זמר ההיפ-הופ ׳אסטרונומי׳ במשחק פורטנייט של אפיק גיימס, נמצאים ברשימת מובילי ההכנסות ממכירת משחקי וידאו בחודש אפריל 2020.

מופע 'אסטרונומי' של זמר ההיפ-הופ טרוויס סקוט בעולם פורטנייט

לדעתי, משחקים דיגיטליים מספקים מענה לצרכים הבסיסיים שלנו בתקופת המשבר. תוכלו למצוא בהם קורטוב של אסקפיזם, בריחה והתנתקות, שייכות ושיוך קבוצתי, חיבור ואינטראקציה חברתית, ואפילו חיבוק וירטואלי.

איך אפשר ליישם את הגישה המשחקית של שיגרו מיאמוטו לשם שיפור איכות חיינו בעידן ׳פוסט קורונה׳?

עבורי תחושת סיפוק והנאה גדולה קורת כל פעם שאני עורך שיחת ייעוץ או מנטורינג (גם בזום). הרגע המתוק ביותר שלי כמנטור בפרויקטי פיתוח משחקים מתרחש כשאני חווה בפועל את הפתגם הידוע:

"מִכָּל מלמדי הַשְׂכָּלָתִי, וּמִתַּלְמִידִי יוֹתֵר מִכָּל".

ההנאה שביצירת הרגל וההתמדה בו

כמו שבמשחק מריו מתקדם ועובר שלבים בצעדים קטנים לעבר השגת מטרה גדולה יותר, אני מוצא את עצמי נהנה מכתיבת הפינה היומית שאתם קוראים כרגע. תחושת ההישג שלי נובעת מהעמידה במטרה וההתמדה בהרגל היומי לכתוב ולשתף בידע שלי. הרגשה שמתעצמת כל פעם שאני מסיים לכתוב ולוחץ על מקש 'העלה פוסט'.

הנאה מהפתעה צפויה

את הפרדוקס הזה אפצח עם הדוגמה הבאה שקשורה לפעילות גופנית. אני נהנה לצפות לקראת ההפתעה שבתוך ההרגל שסיגלתי לעצמי מתחילת המשבר. תרגול יומי של שיטת דטאנט ניראדין עם יוסי שריף, מאסטר שיטת אקבן אומנויות לחימה. אני יודע שכמעט כל יום מועלה סרטון שבו אוכל לצפות ולתרגל בזמני החופשי. ההנאה טמונה מעצם הצפייה לדברים החדשים שאמצא בסרטונים ואגלה על עצמי בעת התרגול הגופני

מהם שלושת הדברים שגורמים לך הרגשת סיפוק והישג בתקופת המשבר? אשמח לדעת בתגובות.

GAMEON!

ציטוט מאמר על פי כללי ה – APA

גזית, א' (2020, 26 במאי). למה לנו אנטרטיינמנט כעת ומה אפשר ללמוד משיגורו מיאמוטו?. [הודעה בבלוג ד"ר אלחנן גזית – גיימינג בראש]. אוחזר מתוך: https://www.gamefulheroes.co.il

ד"ר אלחנן גזית מרצה, יועץ וחוקר גיימינג וחדשנות דיגיטלית. מומחה להתנהגות משתמשים ולמידה בסביבות מציאות מדומה ומשחקים. עוזר למנהלי חברות הייטק, סטארטאפים והורים לילדים ליישם חשיבה משחקית לצמיחה עסקית ואישית דרך הרצאות, סדנאות ותכנים שהוא יוצר ומפרסם בניוזלטר MetaYeda, בפודקאסט גיימינג בראש וביוטיוב.

ד"ר אלחנן גזית - מרצה, יועץ וחוקר גיימינג וחדשנות דיגיטלית.

להזמנת הרצאה (גם מקוונת בזום:) | לקביעת פגישת ייעוץ | הרשמו לערוץ יוטיוב | האזינו לפודקאסט גיימינג בראש בכל זמן ובכל אפליקציית הסכתים שתבחרו | גילוי נאות | פייסבוק | אהבתם את הפוסט? הרשמו לניוזלטר MetaYeda

מקורות:

Super Data Research Staff, ‘Worldwide digital games market: April 2020’, Super Data Perspectives, 22 May 2020, https://www.superdataresearch.com/blog/worldwide-digital-games-market, accessed 23 May 2020

שיטת דטאנט באתר אקבן אומנויות לחימה https://www.akban.org/hebrew/shlit

2023 © juloot ד''ר אלחנן גזית כל הזכויות שמורות. אין להעתיק, לשכפל או להשתמש בחומרים מאתר זה ללא קבלת אישור מראש ובכתב. | תנאי שימוש ותקנון | מדיניות פרטיות | גילוי נאות | Start Play your Life™ and logo are registered trademarks of juloot. All other trade marks are the property of their respective owners.