מהם הסיכונים שטמונים במשחקי וידאו עבור ילדים? זוהי אחת השאלות הכי נפוצות שמשתתפים בהרצאות שלי שואלים אותי בסוף כל הרצאה שאני מעביר, בין אם בארץ או בחו"ל. בכל שנה מציינים את יום משחקי הווידאו הבינלאומי ב 12 בספטמבר. הזדמנות מצויינת לענות על השאלה ועל הדרך לנפץ מיתוסים ודעות קדומות על גיימינג ועל גיימרים על בסיס הידע שצברתי ועל מחקרים בתחום.

הסגר והבידוד החברתי שנכפה עלינו בגלל המשבר הגביר את הצורך במרחבים דיגיטליים משותפים, כתחליף למפגשים פיסיים. בסוף חודש פברואר 2020 החלטתי לכתוב ולשתף בחדשות, מחקרים ובמגמות עתדיות בנושא גיימינג, מטאוורס וטכנולוגיות מפתחות. בחרתי בכותרת הכי מתאימה לכל הפרסומים גיימינג בראש. המשבר חלף מאז וכעת תוכלו להאזין לתכנים בפודקאסט שלי כאן

מה זה גיימינג בשבילכם? השתתפו בסקר


10 היתרונות של משחקי וידאו לילדים ובני נוער

מהם עשרה יתרונות שטמונים במשחקי וידאו שנמצאו במחקרים בתחום?


1. משחקי וידאו תורמים לפיתוח מיומנויות פתרון בעיות במצבי חוסר וודאות


2. משחקי וידאו תורמים לשיפור הקואורדינציה והזיכרון


3. משחקי וידאו משפרים את הקשב ותפיסה החזותית וגם כישורי מולטי-טסקינג

משחקי וידאו מסוג משחקי פעולה והרפתקאות מעודדים את הילדים להיות מאוד ממוקדים ולבצע משימות רבות בו זמנית. מחקרים מראים כי משחקי וידאו מסוג יריות בגוף ראשון ומשחקי באטל-רויאל כמו פורטנייט מפתחים בקרב ילדים את הקשב והתפיסה החזותית. גיימר מקצועני שמשתתף בטורניר ספורט אלקטרוני מפגין כישורים כמו של טייס קרב על סטרואידים. צפו בראיון עימי במסגרת הכתבה ששודרה במהדורת חדשות שישי בכאן 11:


4. משחקי וידאו מעודדים יצירתיות ומפתחים את הדמיון

חוקרים מארצות הברית מצאו כי מיינקראפט "משחק ארגז החול הוירטואלי המצליח בעולם" מעודד יצירתיות. במחקר שפורסם בכתב העת Creativity Research Journal השתתפו שלוש מאות וחמישים ושלושה משתתפים שחולקו לקבוצות באופן אקראי, חלקם שיחקו במיינקרפאט עם הוראות, חלקם שחקו באופן חופשי וחלקם לא שיחקו במשחקים כלל. לאחר מכן, כל הנבדקים התבקשו לצייר יצור מעולם אחר. ככל שהציור שלהם היה יותר אנושי וסטנדרטי, הוא דורג כפחות יצירתי. נמצא שאלה ששיחקו במיינקראפט באופן חופשי ועשו כל מה שהם רוצים, הציגו רמות יצירתיות גבוהות יותר בציורים שלהם באופן מובהק מהמשתתפים האחרים.


קראו: מה זה חשיבה משחקית? Gameful Mindset


5. משחקי וידאו משפרים מיומנויות חברתיות וכישורי מנטורינג

במחקר שערכתי בקרב ילדים ובני נוער מצאתי שמשחקי תפקידים מרובי משתתפים כמו רונסקייפ ומשחקים שמאפשרים בניה ויצירה של אובייקטים, מעודדים את הילדים ותורמים למיומנויות החברתיות שלהם. במחקר אחר נערכו יותר מאלף ראיונות עם הורים ומורים שחשפו כי אינטראקציות בין הילדים סובבות סביב שיתוף בידע לגבי המשחקים שהם וחבריהם משחקים. עוד נמצא שמנטורינג של חברים במשחקי תפקידים מקוונים מפתח כישורים חברתיים ותקשורתיים, כמו גם סבלנות, אמפתיה, ביטחון ותחושת מסוגלות וחוללות עצמית וצוותית.


6. משחקי וידאו מפתחים כישורי מנהיגות

במחקר שערכתי בקרב ילדים ובני נוער עקבתי אחרי דפוסי ההתנהגות והאינטראקציות שלהם בתוך עולמות משחקי הוידאו.


קראו: מה ילדים ובני נוער עושים במשחקי מחשב?


7. משחקי וידאו תורמים לרכישת אוריינות דיגיטלית וללמידת אנגלית

קראו פוסט שפרסמתי בנושא לרגל יום האוריינות הבינלאומי שחל ב 8 בספטמבר לינק


8. משחקי וידאו יכולים לסייע בהפחתת חרדה וסטרס

מחקרים מראים שלמשחק במשחק הוידאו המצליח טטריס יש סגולות רפואיות. חמש עשרה דקות של משחק ביום מסייע לנו להתמודד במצבי סטרס וחוסר וודאות. האזינו:


9. משחקי וידאו מעצימים ילדים בעלי צרכים מיוחדים


10. משחקי וידאו תורמים לחיזוק החיבור המשפחתי הבין-ד
ורי

גיימינג הוא מגרש משחקים שמגשר על פערי הגילאים. במגרש הזה אנחנו יכולים לשחק יחדיו, ילדים ומבוגרים כשווים אל שווים…ושהטוב ביותר ינצח😉🏆👾

רשימת עשרת היתרונות שהצגתי נשענת על בסיס איתן של מחקרים אקדמיים שנעשו בתחום בעשרים וחמש השנים האחרונות.

קראו: דור הגיימינג The Gaming Generation מנפץ מיתוסים על גיימרים וגיימינג

הורים, שימו לב!

אין ברשימה זו המלצה לשחק במשחקי וידאו בלי הגבלה. הורים לילדים צעירים שמשחקים במשחקי וידאו חייבים להציב גבולות והכי חשוב להקדיש זמן משפחתי ולקיים דיאלוג אמיתי עם הילדים. להלן א.מ.נ.ה

א.מ.נ.ה של הורים לילדים גיימרים צעירים

א.מ.נ.ה הם ראשי תיבות שחיברתי עבור הורים לילדים גיימרים צעירים:

א – איזונים

א' זה איזונים נכונים בין עולם המשחקים הוירטואלי (דיגיטלי) לבין העולם הפיסי.

הורה לילד בן בן שמונה שיתף אותי:
״הילד שלי משחק שש שעות ביום, חוזר מהבית ספר, זורק את התיק, עושה קצת שיעורים, עושה לי טובה והולך לשחק עד עשר אחת עשרה בלילה…

אני שואל: "אוקיי, מה הוא עושה חוץ מזה?"

הוא עונה לי: "תראה רשמתי אותו לחוג ג’ודו, אבל הוא ..לא הולך, הוא לא בקטע, הוא רק במשחקים."

מסקנה: זה אורך חיים לא מאוזן וטוב. חייבים לאזן בין פעילות גופנית ויציאה החוצה עם חבים לבין לקטע הדיגיטלי הוירטואלי, קודם כל ולפני הכול איזונים. כל מה שנעשה בהגזמה הוא לא בריא.

מ – מינונים

מינונים מתייחס להקפדה על זמני הגיימינג וחשיפה למסכים. מינונים נכונים זה דבר קריטי!

ילדים שמשחקים במשחקי וידאו ארבע חמש שעות ביום, לא מומלץ. ילדים צעירים שמתחילים עם הגיימינג ללא הגבלת מינונים על ידי ההורים, עשויים לסבול בהמשך ולהגיע לטיפול בתסמונת הפרעת גיימינג. לצאת מזה הרבה יותר קשה, מאשר למנוע את זה מראש.

אני ממליץ לילדים עד גיל שתים עשרה, להפחית כמה שניתן את שעות משחקי המחשב, פורטנייט במיוחד. שעתיים ביום גג.

לגבי ילדים צעירים בגילאי שמונה עד עשר, אני ממליץ לאסור כליל על משחקים מסוג באטל רויאל, כמו פורטנייט. מחקרים על גיימרים צעירים שפורסמו לאחרונה בארצות הברית ובסין מצביעים כל כך שמשחקים אלה עשויים לשנות ולפגוע בתפקוד מרכזים חשובים במוח, כמו האינסולה במוח.
האינסולה ממלאת תפקיד חשוב בוויסות התשוקה והדחף להתנהגויות ממכרות. מחקר המוח אנו יודעים שירידה בפעילות נפח החומר האפור של האינסולה מעלה את סיכוי להתמכרויות. כשהחומר האפור באזור האינסולה במוח של ילדים צעירים נפגע, הם מפתחים דפוס של התמכרות, שמתבטא בין השאר בהתנהגות של קריז, כמו של מכורים להרואין.

תפקידנו כהורים הוא בראש וראשונה להגן ולשמור על ילדינו. זו האחריות שלנו.

"ממשחק כמו קנדי-קראש צריך לקחת רק את ה"קנדי" ולמנוע מראש את ה" קראש."

נ- נוכחות הורית

נוכחות הורית היא דבר חשוב מאד עבור ילדים ובני נוער. תהיו נוכחים בעולמות הגיימינג שכל כך משמעותיים וחשובים להם. שחקו איתם ביחד, תראו במה הם משחקים, ותלמדו להכיר את העולם והשפה של הילדים שלכם. עולם הגיימינג עשוי לכלול גם סכנות. יש לשוחח עם הילדים ברגישות ובעדינות על הסיכונים שטמונים בעולם הגיימינג, להגביר המודעות שלהם לעניין וללמד אותם התנהלות נכונה במרחבי המשחקים הוירטואליים.

ה- הצבת גבולות

הכוונה להצבת גבולות ברורים. ילדים חייבים את זה כמו חמצן לנשימה.

ד"ר אלחנן גזית מרצה, יועץ וחוקר גיימינג וחדשנות דיגיטלית. מומחה להתנהגות משתמשים ולמידה בסביבות מציאות מדומה ומשחקים. עוזר למנהלי חברות הייטק, סטארטאפים והורים לילדים ליישם חשיבה משחקית לצמיחה עסקית ואישית דרך הרצאות, סדנאות ותכנים שהוא יוצר ומפרסם בניוזלטר MetaYeda, בפודקאסט גיימינג בראש וביוטיוב.

ד"ר אלחנן גזית - מרצה, יועץ וחוקר גיימינג וחדשנות דיגיטלית.
2023 © juloot ד''ר אלחנן גזית כל הזכויות שמורות. אין להעתיק, לשכפל או להשתמש בחומרים מאתר זה ללא קבלת אישור מראש ובכתב. | תנאי שימוש ותקנון | מדיניות פרטיות | גילוי נאות | Start Play your Life™ and logo are registered trademarks of juloot. All other trade marks are the property of their respective owners.